torstai 24. heinäkuuta 2014

Onko Suomen tuomareilla enää ammattitaitoa ja aikaa tutkia monimutkaisia talousrikosjuttuja ja muita erityisosaamista vaativia rikosjuttuja ja miten moni syytön on joutunut kärsimään ammattitaidottomien tuomareiden langettavista tuomioista? Kärsimys tarkoittaa näiden syyttömien elämän tuhoamista, häpäisyä ja myös heidän lähipiirinsä tuskaa!  Osa 2/2


Yle-uutiset - Anonyymi tuomari kertoo: Kiire estää tekemästä työtäni hyvin


Positiivista lukea, että sisältäpäin aletaan kapinoida järjestelmää vastaan ja fiksut/rehelliset tuomarit ymmärtävät avata suunsa,  jos joku heidän työssään mättää tai ymmärtävät itse tuomioidensa perustuvan sattumanvaraisuuteen. Voisi kuvitella, että tämä haastateltu anonyymi tuomari olisi ”fressi” nuoremman polven tuomari eikä vielä vihkiytynyt vanhan hyväveli-järjestelmän saloihin, missä valtion virkamiesten yleisenä tapana on salailla ja peitellä järjestelmän sisäisiä asioita – ja päinvastoin uhkailla, kyykyttää ja kostaa kansalaisilleen, jos joku uskaltaa arvostella järjestelmää ja sen virkamiehiä.

Toivottavasti tämän anonyymin tuomarin ulostulo tuottaa tulosta myös käytännön tasolla eikä jää vain sanahelinäksi, koska tuomarin työssä on kuitenkin usein kyse syytetyn loppuelämän kohtalosta, ihmiskohtalosta, ja luulisi tuomareilla jo tämänkin takia olevan suuri vastuu työstään, että hoitaisivat sen parhaalla mahdollisella tavalla – ei hutkien vaan perusteellisesti tutkien!

”Haastattelemamme tuomari hoitaa itse laajoja ja monimutkaisia talousrikosjuttuja. Niissä ei ole juttumääräistä tulostavoitetta, mutta töitä tehdään jatkuvassa kiireessä.”

”– Itse en juuri pidä lounastaukoja, ja lähden yleensä töistä iltakuuden tai -seitsemän aikoihin. Joskus pitkien istuntopäivien jälkeen suorastaan hoipertelen väsyneenä kotiin, kertoo tuomari.”

” Hänen mukaansa Helsingin käräjäoikeudessa on tulos tai ulos -systeemi.”

”– Minulla oli tässä joku aika sitten todella erikoinen talousrikosjuttu. Pyysin esimieheltäni pari päivää lisäaikaa, jotta olisin voinut perehtyä kirjallisuuteen ja muihin tuomioihin. Esimies sanoi, että täällä ei juttuja viilata. Sekin juttu meni hovioikeuteen ja minua hävetti se tuomio jälkikäteen, tuomari kertoo.”


Lakimiesten kertomaa

Lakimiespiirit, joita tuttavapiiriini on sattuneesta syystä kertynyt reippaanlaisesti, kertovat melkein järjestään, että lahjattomimmat oikeustieteen opiskelijat valitsevat tuomarin uran. Näin on tapahtunut mm. heidän opiskelupiireissään. Samoin kuulemma Suomen Korkeimman Oikeuden tuomarit voivat olla alimmalla mahdollisella koulutuksella pestissään ja heillä on niinkin korkealta kalskahtava titteli kuin ”oikeusneuvos”. Voisi kuvitella, että titteli pitäisi sisällään vain oikeustieteiden tohtoreita (mikä on käsittääkseni korkein mahdollinen oikeustieteen koulutus). Näin ei kuitenkaan Suomessa ole.  Yllättävän maanpinnallepalauttava -tieto, kun on aiemmin pitänyt tuomareita suurin piirtein yli-ihmisinä, joiden pitäisi tietää kaikki ja jakaa ainoastaan oikeudenmukaisuutta ja rehellisyyttä tuomioissaan. Näin lapsenomaisesti sitä on kuvitellut… Eräs lakimiehistäni jopa totesi erään tuomarin tuomiostani, että tämä on vain yhden ihmisen mielipide, joku toinen tuomari olisi kirjoittanut toisenlaisen mielipiteen ja erilaisen tuomion jne....


Pohjalainen-lehti 23.6.2014: Eduskunnan oikeusmies sai ennätysmäärän kanteluita


Alpo Ylitalo kirjoittaa tässä artikkelissa mm. seuraavaa ja niin totta joka sana!:

”Kantelujen määrä ja tyytymättömyys oikeushallintoon ja tuomioistuimiin on lisääntynyt vuosi vuodelta. Laillisuusvalvojille on tehty yli 8 500 kantelua, jotka johtavat suomalaiskäytännön mukaan ei-anna-aihetta-päätöksiin.

Vuonna 2014 syntyi uusi Suomen ennätys. 
Oikeusasiamiehelle saapui 5 500 kantelua!

Poliitikot puhuvat ja ovat ylpeitä oikeus- ja hyvinvointivaltiosta. Se on sitä hyvä-veli-lahkojen sisäpiiriläisille tarkoitettua puhetta.

Tuomioistuin valikoi ne tositteet, jotka sille kelpaavat, vaikka todistusvoima olisi niillä tositteilla, jotka sille eivät kelpaa.

Viime viikolla nimettömänä esiintynyt käräjätuomari totesi häpeävänsä edustamansa tuomioistuimen päätöksiä.

Ylen kyselyyn vastanneista oikeuskanslerin päätösten oikeellisuuteen uskoi 0 %. Oikeuskansleri toteaa yleensä, että riippumaton tuomioistuintuomari on toiminut toimivaltansa puitteissa.

Miksi yli 460 juristia ilmoittaa kannakseen, ettei kanteluihin saada lain edellyttämiä ratkaisuja?

Aikaisemmat yritykset puuttua oikeuslaitoksen moraaliin ovat vesittyneet.

Jos kyseessä on virkakoneiston mainetta koetteleva tapaus, poliisi voi todeta, ettei ole tapahtunut rikosta ja juttu jää silleen. Tilanne on pahin, jos poliisi, syyttäjä ja oikeuden puheenjohtaja kuuluvat samaan uskonlahkoon eli tiettyyn hyvä veli järjestöön.

Ylen auktoriteetti riitti teettämään edellä mainitun kyselyn. Siitä pitää antaa sulka toimijoiden hattuihin. Palaute velvoittaa vallan vahtikoiraa eli mediaa – tietä ei tasata eikä vääryyttä salata.”


Case Jippii

Järkyttävää on myös ollut seurata Jippii-yhtiön johtajien, Harri Johannesdahlin ja Ilpo Kuokkasen 12 vuoden piinaa. Heidät tuomittiin ensin ehdottomaan vankeuteen ensimmäisellä hovioikeuskierroksella ja kun juttu meni uudelle oikeuskierrokselle tuomarin esteellisyysasian takia heidät todettiin toisessa hovioikeudessa – yllätys, yllätys - syyttömiksi!

Olen seurannut tätä juttua jonkun verran, koska poliisin, syyttäjän ja tuomareiden touhuiluissa on erittäin paljon samanlaisia piirteitä kuin case WinCapitassa. Kun luen alla olevaa Hesarin juttua tapauksestaan, tunnen tuttuja samankaltaisia väristyksiä, mitä meillekin on tehty.

Eikä vähiten siksi, että Jippiin ensimmäisellä hovioikeuden kierroksella, jossa Jippii-johtajille tuomittiin langettava vankilatuomio, on ollut sama hovioikeuden päätuomari kuin meidänkin jutussamme! Tästä voisi päätellä, että tämän kyseisen tuomarin tietämys on ilmeisesti hyvin heikko talouspuolen asioissa eikä ole perehtynyt vaativampiin juttuihin sen tarkemmin, koska todisteena jo tämä yksi todistetusti virheellinen tuomio. Tästä ko. tuomarista lakimiehet kertoivat jo ennen meidän juttumme alkamista, että hänet tunnetaan ”tilaustöiden tekijänä”. Mitä tuo sitten tarkoittaakaan… tai oli edeltä käsin arvattavissa, että miten juttumme tuomitaan Hovissa. Meidän asiassamme se tarkoitti sitä, että kyseinen hovioikeuden tuomari tuomitsi lisää rikoksia, vankeusaikaa ja maksettavaa meille Käräjäoikeuden tuomioon verrattuna! Näin kävi myös eräälle klubin jäsenelle, joka valitettuaan Hovioikeuteen valtiolle takaisinmaksettavista klubituotoistaan sai langettavan tuomion verrattuna Käräjäoikeuden vapauttavaan tuomioonsa.

Kannattaa muuten lukea tuo Hesarin juttulinkki alusta loppuun, vaikka onkin pitkä. Suuri on ollut Jippii-asiakin!

Helsingin Sanomat kirjoittaa 17.6.2013 ”Jippii-pomon piina on ohi”


"Hovi ykkönen ja hovi kakkonen erosivat toisistaan kuin yö ja päivä", Kuokkanen luonnehtii.

"Tämä vain osoittaa, että samastakin tuomioistuimesta voi tulla erilaisia tuomioita ja sillä on merkitystä, ketkä tuomarit ovat kokoonpanossa", sanoo prosessioikeuden emeritusprofessori Antti Jokela.”

”Mutta Jippii-juttu oli muutoinkin monin tavoin poikkeuksellinen. Eikä se ollut kunniaksi Suomen oikeusjärjestelmälle.

”Itse rikostutkinta kesti viitisen vuotta. Ensin Rahoitustarkastus eli nykyinen Finanssivalvonta tutki asiaa parisen vuotta ja luovutti aineiston poliisille. Poliisin esitutkinnassa vierähti kolme vuotta. Syyttäjä haki näyttävää tuomiota, joka myös linjaisi oikeuskäytäntöä”.

Ja nyt Harri Johannesdahl on nostanut kanteen Suomen valtiota vastaan, mikä on aivan oikeutettua!

Yle-uutiset kirjoittaa 2.7.2014 ”Jippiin ex-toimitusjohtaja nosti kanteen Suomen valtiota vastaan”:


Toivotan sydämestäni Onnea kanteen menestymiselle!

Tiedän nyt omasta kokemuksesta mitä kärsimystä jonkun asiaa taitamattoman tuomarin väärä tuomio voi tehdä tuomitulle ja sen seuraus: painajaisessa ja helvetissä eläminen täällä maan päällä vuodesta toiseen! Se ei ole pelkästään se tuomio vaan myös kaiken muun elämän romahdus. Henkinen, taloudellinen ja sosiaalinen kärsimys!


”Law and order exist for the purpose of establishing justice and when they fail in this purpose they become the dangerously structured dams that block the flow of social progress.”

- Martin Luther King, Jr. -

(Vapaa käännös: Laki ja järjestys ovat olemassa oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi ja kun ne epäonnistuvat tässä tarkoituksessa niistä tulee vaarallisia patorakennelmia, jotka estävät sosiaalisen kehityksen virtauksen.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti