torstai 24. heinäkuuta 2014

Onko Suomen tuomareilla enää ammattitaitoa ja aikaa tutkia monimutkaisia talousrikosjuttuja ja muita erityisosaamista vaativia rikosjuttuja ja miten moni syytön on joutunut kärsimään ammattitaidottomien tuomareiden langettavista tuomioista? Kärsimys tarkoittaa näiden syyttömien elämän tuhoamista, häpäisyä ja myös heidän lähipiirinsä tuskaa!  Osa 1/2

Aikaa on taas vierähtänyt edellisestä blogikirjoituksesta. Minua on edelleen pidetty kiireisenä oikeusasioideni ja siihen liittyvien omien asioideni hoidossa. Kuuden vuoden piina ja painajainen jatkuu edelleen… Toki olen saanut  kirjallista matskua tehtyä Suomen kantelun lisäksi myös rajojen ulkopuolelle melko korkeille tahoille.

Ensiksi Kiitos blogini lukijoille ja Järviradion maaliskuisen haastatteluni kuuntelijoille monista sähköpostiviesteistä, kirjeistä ja puheluistakin mitä olen saanut kuluneen kevään ja kesän aikana. Äimistyksen määrä kontaktoijilla on ollut valtava siinä kohtaa, että mitä KRP, Suomen media ja jopa tuomiot tiedottavat pyhänä totuutena ja miten asiat oikeasti ovat. Haastattelu on vielä kuunneltavissa Järviradion sivuilla

Varsinkin KRP:n suorittama asiayhteyden osaamaton tutkinta ja ei-yhdenvertaisuuskuviot, jonka syyttäjä ja tuomarit vielä siunasivat, ovat herättäneet sellaisiakin ihmisiä ”prinsessa ruususen unesta”, jotka kertomansa mukaan eivät ole koskaan voineet kuvitellakaan, että Suomessa voidaan ihmisiä kohdella näin eriarvoisesti. Ovat pitäneet Suomea oikeusvaltiona – poliisia ja tuomareita rehellisinä ja luotettavina – aivan suoraan kuten omakin ajatusmaailmani on ollut vielä yli kuusi vuotta sitten.

KRP:n esitutkinnalla on ainakin case WinCapitassa ollut niin suuri merkitys, että syyttäjä ja tuomaritkaan eivät ole ilmeisesti vaivautuneet enää tutkimaan asioita sen tarkemmin (lukuun ottamatta muutamaa tuomaria klubilaisten oikeudenkäynneissä). Menneet vain laumana KRP:n ja syyttäjän viitoittamaa latua, nuijineet pöytään mm. KRP:n esitutkintamateriaalin luovuttamattomuuspyyntöjä, eivät ole antaneet puolustukselle tilaisuutta esittää toimintaa ja ilmeisesti ”unohtaneet” kokonaan tutkia puolustuksen osion koskien mm. klubin toiminnallisuuteen liittyviä asioita E-business/sähköinen kauppapaikka, dealing desk-valuuttakauppa ja lisenssipörssin kaupankäynti.

Myös Yle Uutisten teettämässä tutkimuksessa 15.5.2014 on tuotu julki tuomareiden ammattitaidottomuus tutkia juttuja ja sen vakava seuraus syytetylle:

Syyttömien henkilöiden tuomitseminen!

Tutkimuksessa on kysytty 3000 lakimiesten mielipiteitä ja tulokset ovat enemmän kuin pöyristyttäviä!

88 % kyselyyn vastanneista lakimiehistä on ilmoittanut tuomareiden ammattitaidon olleen riittämätön

45 % ilmoittaa, että puutteellinen ammattitaito on johtanut syyttömien tuomitsemiseen

Luvut ovat huimaavan korkeita ja voi vain miettiä miten moni on Suomessa joutunut syyttömästi tuomituksi! Tutkimuksen mukaan melkein puolet!! Mikä kärsimyksen määrä ja kansalaisien elämän tuhoamisvimma! Olen kerännyt tähän aiheesta materiaalia, jota on alkanut olla myös julkisessa mediassa yhä enemmän. Jotakin liikehdintää siis oikeuslaitoksessa olisi tapahtumassa. Toivotaan, että vihdoinkin rehellisempään suuntaan! Lukekaapas 2-osainen kooste millainen ”oikeusvaltio” tämä Suomi oikeasti on. Olen laittanut sitaatteihin suorat lainaukset ko. median  viime aikaisista julkaisuista.


Yle Uutiset kysyi tuomioistuimissa juttuja ajavilta asianajajilta ja lakimiehiltä mielipiteitä tuomioiden laadusta ja tuomareiden ammattitaidosta. Lähes puolet vastaajista oli sitä mieltä, että puutteet tuomareiden ammattitaidossa ovat johtaneet jopa syyttömien tuomitsemiseen.”



Siviilioikeuden professori: Tuomareiden ammattitaito on kelvoton, usein nollan arvoista ja laiskaa.


”– Siellä on laaja osa juttuja, joista tuomarit eivät tiedä mitään. Ammattitaito on kelvoton, siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi sanoi Ylen aamu-tv:ssä.”

”– Siellä ei ole osaamista kuin muutamilla tuomareilla. Se on ihan nollan arvoista usein. Syynä on tietysti, että tuomarin virka on niin ylettömän vaikea, ja tämä yhteiskunta on kehittynyt niin monimutkaiseksi. Kukaan ei voi osata kaikkea, Aurejärvi arvioi.”

”– Sitten on yksi tekijä, nimittäin tuomarin laiskuus. Se vaikuttaa. Ei viitsi tai ei ehdi perehtyä laajaan aineistoon riittävän hyvin, eikä viitsi ottaa oppikirjoja hyllystä ja katsoa, miten juridiikka menee, Aurejärvi väitti.”


Tuomareiden koulutuksen puute

Jäljet johtavat ”sylttytehtaalle”, tuomareiden koulutuksen puutteeseen.

Suomen tuomareiden koulutuksen tasosta on entinen Hovioikeuden presidentti, Erkki Rintala,  Helsingin Sanomien pääkirjoituksessaan todennut mm. seuraavia erittäin vakavia puutteita:


”Pahinta on kuitenkin, että olemme jättäneet toteuttamatta suurimman osan niistä suosituksista, jotka EN (Euroopan Neuvosto) on antanut kunnollisen oikeudenkäytön takeiksi. Merkittävimmät koskevat tuomareiden ammatillista koulutusta ja tuomioistuinten hallintoa.”

”EN:n mukaan oikeudellisten ratkaisujen laatu riippuu eniten tuomareiden pätevyydestä. Jäsenvaltioiden on jatkokoulutettava tuomareitaan heidän koko virkauransa ajan. Aivan erityisesti tuomarit ovat velvollisia pitämään tietonsa ja taitonsa ajan tasalla jatkuvasti kehittyvässä oikeuskäytännössä, joka perustuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ennakkopäätöksiin. Juuri tämä on suomalaisten tuomareiden akilleenkantapää. Myös lakienglantia pitäisi osata.”

EU:n ja EN:n edellyttämä ammatillinen koulutus puuttuu Suomesta kokonaan. Suomessa tuomarit jakavat oikeutta yleistutkinnolla, jossa niin sanotut tuomariaineet voivat olla hyvinkin vaatimattomassa osassa. Esimerkiksi keskeisessä prosessioikeudessa tuomarilla saattaa olla alin mahdollinen arvosana. Oikeuslähdeopin opetus on tuomarinvirkaa ajatellen lapsenkengissä.

”Pahinta EIT:n tuomitsemissa hyvityssakoissa ei ole, että ne suistavat maatamme oikeusvaltioiden takariviin. Suurimpia kärsijöitä ovat ihmiset, joiden oikeutta on loukattu. Loukkauksella voi olla vakavia henkisiä tai aineellisia vaikutuksia koko loppuelämään.”


”Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.”

- Martin Luther King Jr. (1929 - 1968), Letter from Birmingham Jail, April 16, 1963 -

(Vapaa käännös: Epäoikeudenmukaisuus jossain on uhka oikeudenmukaisuudelle/ oikeudenkäytölle kaikkialla.)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti